Günümüzde tuz tüketmenin birtakım zararları öne çıkıyor. Ancak uzmanlar, çok az tuz tüketmenin de aynı derecede tehlikeli olabileceğini ortaya çıkarıyor. İşte az tuz tüketmenin olası riskleri…
Tuz, yemeklere lezzet katmasıyla bilinen minerallerden biridir. Bununla birlikte tuzun zararları hakkında birçok uyarı mevcuttur. Tuz, sodyum oranı açısından yüksek olduğundan, kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı riskini artırır.
Ancak gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, çok az tuz tüketmenin de aynı derecede tehlikeli olabileceği konusunda uyardı. Sethi, tuzun vücudumuzun su tutmasına yardımcı olan önemli bir elektrolit olduğunu belirtiyor.
Bunlar olmadan, ciddi bir susuzluk yaşayabilir ve kan hacminiz önemli ölçüde azalabilir. Bu da kan basıncınızda düşüşe yol açar. Dr. Sethi, tuz tüketmemenin başka tehlikelerine de değindi. Az tuz tükettiğinizde kaslarınız çok zayıflar.
Ayrıca baş dönmesi, sersemlik ve hatta baygınlık bile yaşayabilirsiniz. Üstelik yetersiz tuz tüketimi sindirimi etkileyerek bağırsak sağlığını bozabilir ve temel besin emilimini azaltarak karaciğer sağlığını da zayıflatabilir.
Dr. Sethi, birçok kişinin çok fazla tuz tüketmekten endişe ettiğini belirtirken, yeterli miktarda tuz tüketmemenin çok daha tehlikeli olduğunu yeniden hatırlattı. Günümüzde çok az tuz tüketmenin sağlık açısından risklerini vurgulayan çok sayıda çalışma bulunuyor.
Bazı araştırmalar, düşük sodyumlu diyetlerin insülin direncini artırmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. İnsülin direnci, kaslarınızdaki, yağlarınızdaki ve karaciğerinizdeki hücrelerin insüline iyi yanıt vermemesi ve kanınızdaki glikozu kolayca alamamasıyla ortaya çıkıyor.
Yapılan bir araştırmada, günde 3.000 mg’dan az sodyum tüketiminin kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere kalp hastalıklarından ölme riskini artırdığı bulundu. Bazı araştırmalar, düşük sodyumlu beslenmenin kötü kolesterolü artırabileceğini de öne sürüyor.
2003 yılında yapılan bir araştırmada, düşük sodyumlu beslenmenin kötü kolesterolde yüzde 4,6’lık bir artışa neden olduğu bulundu. Sağlığınızı riske atmamak adına, tuzu da ölçülü bir şekilde tüketmeye mutlaka özen gösterin.